Składniki na biszkopt:
6-7 jajek,
1 szklanka cukru kryształu,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piec około 30 minut w temperaturze 170°C.
Składniki na masę jabłkową:
1½ kg jabłek,
2 galaretki czerwone,
1 łyżka masła
Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić, dodać jabłka i chwilę smażyć. Gdy jabłka będą rozprażone dodać suche galaretki i jeszcze chwilę smażyć ciągle mieszając.
Składniki na masę orzechową:
1 szklanka słodkiego mleka,
½ szklanki cukru kryształu,
20 dag mielonych orzechów,
½ kg mandarynek,
2 galaretki pomarańczowe,
1 kostka masła
Wykonanie masy orzechowej:
Mleko i cukier zagotować, dodać orzechy. Wymieszać i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzone orzechy. Mandarynki obrać i rozłożyć na cząstki. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Przełożenie placka:
Biszkopt – masa jabłkowa – masa orzechowa – cząstki mandarynek – zalać tężejącą galaretką.