5-6 sztuk małej golonki przedniej z kością,
7 łyżek oleju,
2 litry rosołu lub bulionu przygotowanego z kostki,
5-7 goździków,
kilka ziarenek pieprzu,
1,5 szklanki piwa karmelowego (ciemnego),
około 1 główka sałaty lodowej (jeśli duża, to starczy 1/2 główki),
kilka łyżek musztardy,
1 łyżka cynamonu,
Wykonanie:
Golonki umyć, dokładnie oczyścić, zrumienić z każdej strony na oleju (dość mocno). Do rosołu lub bulionu dodać goździki, pieprz, cynamon i gotować dalej pod przykryciem. Sałatę pokroić, ułożyć na półmisek, na sałatę golonki, udekorować musztardą i podawać na gorąco.
Czy mięso jest miękkie sprawdzisz przez wkłucie szpikulca lub widelca do porcji golonki. To prosty przepis na gotowaną golonkę, którym zachwycisz zwłaszcza panów na imprezie.