Pączki zaparzane

Składniki:

na rozczyn

13-15 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru

na ciasto

1 kg mąki pszennej
10-12 żółtek
15 dag cukru
2 szklanki mleka
rozczyn z drożdży (składniki podane wyżej)
szczypta soli
15 dag masła

do smażenia

ok 1 kg smalcu
1 kieliszek spirytusu
1 kg marmolady do nadzienia

Wykonanie:

Rozczyn robimy mieszając składniki tzn. drożdże, mleko, cukier, mąkę pszenną (tyle, ile podano do rozczynu) do konsystencji kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiewamy mąkę, a żółtka z cukrem ubijamy na parze.
Gotujemy mleko. Do miski wsypujemy 25 dag mąki, zalewamy wrzącym mlekiem, starannie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Wlewamy ubite żółtka, dosypujemy część mąki i wyrabiamy ciasto około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto klei się do ręki i naczynia, wlewamy stopione, letnie masło i chwilę wyrabiamy.

Gdy ciasto odpocznie i trochę podrośnie, postępujemy tak jak przepisie na pączki podanym wcześniej.

Uwaga: Pączki parzone zachowują dłużej świeżość niż pączki tradycyjne.

Warto się przekonać!!!

Komentarze: 4

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Pączki pierwszy raz w życiu robiłam właśnie z tego przepisu i wyszły bombowe!

WITAM!!!!!! WSZYSTKIE PRZEPISY SĄ ŚWIETNE JAK U MOJEJ MAMY SAMA GOTUJE I KOCHAM GOTOWAĆ BYŁA BYM WDZIĘCZNA GDYBY BYŁ TU PRZEPIS NA CIASTO NA PIEROGI RUSKIE I Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ BO ZAWSZE MI NIE WYCHODZI … BARDZO PROSZE/

Pierogi ruskie są tutaj:

http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2010/09/pierogi-ruskie.html

a ku mojemu zaskoczeniu, brakuje farszu z kapustą i grzybami, ale uzupełnimy.

Witam:) przyznaję, że te pączki są dość pracochłone, ale…wyszły przepyszne. Następnym razem spróbuję Pani drugiego przepisu, bo nie ma potrzeby, żeby były długo świeże – za szybko znikają! Pozdawiam :) Sabina

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.