Oponki

Składniki:

70 dag mąki pszennej
70 dag sera białego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki cukru pudru
2 kieliszki spirytusu lub 1 kieliszek octu
7 żółtek
olej do smażenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
mleko zsiadłe, kefir lub jogurt naturalny (około 0,5 litra, ile przyjmą składniki w czasie zarabiania)

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem i solą. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zrobić dołek, dodać 7 żółtek, 1 kieliszek spirytusu, dolewając mleko, kefir lub jogurt zarabiając ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy rondel, wlewamy olej i 1 kieliszek spirytusu, rozgrzewamy. Wypoczęte ciasto wałkujemy na stolnicy i wycinamy szklanką krążki. W każdym krążku, kieliszkiem wycinany środek, tworząc ciastko z dziurką w kształcie opony. Do rozgrzanego oleju wkładamy oponki i smażymy jak pączki. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga: Rozgrzewając olej ze spirytusem nie przykrywaj garnka pokrywą. Natomiast smażąc oponki postępuj jak przy pączkach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *