Róże karnawałowe

róże karnawałowe

Składniki:

Robimy ciasto jak na faworki dodatkowo przygotowujemy konfiturę z wiśni lub czerwony dżem.

Wykonane:

Ciasto faworkowe rozwałkowujemy jak na faworki. Wycinamy równe ilości krążków w trzech wielkościach. Potrzebne są na przykład: mała szklanka, kieliszek mniejszy od niej i kapsel od butelki. W brzegach największych i średnich krążków robimy nożem 4 nacięcia. Najmniejszy pozostawiamy w całości. Zlepiamy po trzy krążki, jeden na drugim, a najmniejszy zostawiamy na górze, mocno ściskając w środku. Można też łączyć krążki przez zlepianie białkiem lub łączenie połową zapałki. Płaskie róże wkładamy do rozgrzanego tłuszczu z alkoholem, najmniejszym krążkiem do spodu. Nacięcia na brzegach powinny się ładnie otworzyć, a całość zrumienić. Wtedy odwracamy na druga stronę i dosmażamy. Osączamy jak faworki.
W środek wkładamy wiśnię z konfitury lub czerwony dżem. Układamy na dużym talerzu i posypujemy cukrem pudrem (przez sito).

Przy różach jest więcej pracy niż przy faworkach, ale są bardziej dekoracyjne i zachwycające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *