Pączki z ziemniaków

Składniki:

80-100 dag ziemniaków,
2 łyżki śmietany,
2 dag drożdży,
10-15 dag mąki,
2 jajka,
pieprz, sól do smaku
1 l. oleju lub smalcu do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w skórce, obrać, przetrzeć przez praskę lub zmielić w maszynce. Ostudzić.
Drożdże rozmącić w śmietanie. Gdy trochę podrosną dodać do zimnych, zmielonych ziemniaków wraz z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Utrzeć lub starannie wyrobić na jednolitą masę. Szybko formować (masa ziemniaczana nie może długo pozostawać z drożdżami, gdyż szybko rośnie i w czasie smażenia pączki mogą się rozpaść) niezbyt duże kuleczki (większe od orzechów włoskich). Smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym tłuszczu. Wybierać łyżką cedzakową, osączyć na bibule, ułożyć w salaterce.

Takie pączki można podawać jako dodatek do mięs i sosów z surówkami (ale i solo też smakują).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *