Oszukane kotlety

Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 jajka,
7 łyżek tartej bułki,
5 plastrów mortadeli (plastry o grubości 1 cm),
4 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia

Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do gorących jeszcze ziemniaków dodajemy 2 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, 1 jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Plastry mortadeli obieramy ze skórki. Obsypujemy resztą mąki z ciasta ziemniaczanego formujemy krążki nieco większe niż plastry mortadeli i na każdym krążku układamy plaster wędliny. Drugim krążkiem przykrywamy i zlepiamy brzegi. Otrzymane oszukane kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku, tartej bułce i dosmażamy na oleju bądź oliwie z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ryżem, kaszą, pieczywem i surówkami (według uznania).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *