Mielone z serem i pieczarkami

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego,
20 dag żółtego sera,
0,5 kg pieczarek,
1 mała cebula,
1,5 – 2 szklanek bułki tartej,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,

Wykonanie:

Umyte, obrane, pokrojone w drobną kostkę pieczarki, wkładamy do patelni, wlewamy jedną szklankę wody, dwie łyżki oleju, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Dusimy pieczarki na średnim ogniu aż będą brązowe. Ser kroimy w kostkę około 1 cm. Do miski wkładamy mięso, wbijamy jajka, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz do smaku i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na jednego kotleta bierzemy około 4 kosteczki sera i oblepiamy je cienką warstwą mięsa, formując kulkę, którą następnie spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na wolnym ogniu. Gotowe kotlety połóż do głębszego naczynia i posyp je pieczarkami. Podawaj według upodobania (z ziemniakami, z kaszą, z ryżem, z makaronem oraz surówkami).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *