Zraziki

Składniki:

1/2 kg mięsa wołowego bez kości
ogórek kiszony, bądź konserwowy,
świeża papryka,
cebula,
dwa ząbki czosnku,
boczek (nie koniecznie)
pół szklanki oleju,
ser żółty,
mielona papryka,
koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz, wegeta

Wykonanie:

Mięso pokroić na cienkie plastry (w poprzek włókien). Ogórek, paprykę, boczek, ser żółty pokroić w słupki. Mięso rozbić, delikatnie przyprawić (z jednej strony), położyć składniki nadzienia. Przeciwległe brzegi mięsa lekko zawinąć i zrolować. Spiąć wykałaczkami lub związać białą nicią. Obsmażyć mięso na oleju, na dość silnym ogniu, ze wszystkich stron. Dodać tyle wody, aby przykryła zrazy. Cebulkę pokroić, lekko przyrumienić, włożyć do wody z mięsem, przyprawić solą i innymi przyprawami. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać do sosu posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy (około 1,5 łyżki).

Uwaga: Wszystkich przypraw używamy do smaku!

„Każda żona tym się chlubi, gdy gotuje, co mąż lubi !!!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *