Zrazy wieprzowe bite duszone

Składniki:

70-100 dag schabu lub mięsa wieprzowego z szynki
5-10 dag cebuli,
5-10 dag mąki,
10 dag tłuszczu do smażenia,
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso opłukać. Jeżeli mamy mięso z kością, kość trzeba usunąć. Pokroić mięso w skośne plastry. Każdy kawałek pobić tłuczkiem i ukształtować płat o grubości ok. 1 cm. Oprószyć mąką, przyprawić solą i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, podlać 1 szklanką wody i dusi powoli pod przykryciem do miękkości. Gdy mięso jest miękkie sos doprawić solą i pieprzem, jeśli sos jest rzadki, to zagęścić resztą mąki i zagotować, a jak jest za gęsty to rozrzadzić wodą.
Podawać z sosem, z ziemniakami, kaszami i różnymi surówkami i gotowanymi warzywami.
W taki sam sposób przygotujesz bitki wołowe.

1 Reply to “Zrazy wieprzowe bite duszone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *