Zrazy 2

Składniki:

500 g wołowiny bez kości
1 ogórek kiszony lub konserwowy
1 papryka
1 cebula
10-15 dag boczku surowego
około 10 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki mielonej (łagodnej)
1 łyżka koncentratu pomidorowego (niekoniecznie)
olej do smażenia
sól, pieprz, wegeta do smaku

Wykonanie:

Mięso pokroić w cienkie plastry (w poprzek włókien) rozbić i przyprawić z jednej strony. Ogórek, paprykę, ser żółty, boczek pokroić w słupki. Położyć składniki nadzienia na plastry mięsa, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkę. Boki mięsa mogą być zawinięte do środka tak, żeby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz w czasie smażenia.
Pokroić cebulę, lekko przyrumienić. Zwinięte zrazy obsmażyć na dość silnym ogniu ze wszystkich stron, dodać tyle wody, aby zrazy były przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec dodać posiekany czosnek oraz koncentrat. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniaczkami, kaszą, ryżem, makaronem i z surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *