Kotlety wieprzowe mielone

kotlet400200

Składniki:

50 dag wieprzowiny chudej, bez kości,
5-6 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
10 dag tłuszczu do smażenia,
1 jajko,
ok. 10 dag bułki tartej,
sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć we wodzie i odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę, cebulę, mięso zemleć, dodać jajko, cebulę, pieprz (jeżeli lubisz zapach czosnku w „mielonych”, możesz dodać ząbek lub dwa, ale pamiętaj, że czosnek trzeba zemleć ze składnikami). Następnie wyrobić bardzo dokładnie. Masa mięsna musi być gładka. Uformować 5-6 kotlecików na owalny kształt, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na ciepłym, lecz nie bardzo gorącym tłuszczu, tak aby kotleciki usmażone były od środka, a nie przypaliły się!
Usmażone porcje ułożyć na półmisku, oblać tłuszczem i podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw liściastych. Jeżeli brak Ci czasu, możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, tylko sprawdź, czy już jest solone!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *