Zapiekanka z ryby, sera i szpinaku

Składniki:

0,5 kg filetów rybnych (dorsz, łosoś, itp.),
około 0,5 kg szpinaku,
05, kg makaronu (wstążki),
20 dag masła,
2-3 ząbki czosnku,
4 serki pleśniowe np. camembert (po 120 g),
1/4 l śmietanki 30%,

Wykonanie zapiekanki:

Ugotować makaron, odcedzić.
Filety pokroić na kawałki dowolnej wielkości, wrzucić do wrzącej i osolonej wody, obgotować około 3-4 min. Odcedzić na sicie lub durszlaku. Rozdrobniony szpinak dusić na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając około 10 min. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i jeden obrany ze skórki i pokrojony serek. Dusimy, aż ser się rozpuści. Odstawić z ognia.
Pozostałe serki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. W rondelku roztapiamy resztkę masła, dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mieszając dodajemy śmietankę tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron. Na makaron masę szpinakową, a na niej kawałki obgotowanej ryby. Zalewamy sosem. Pieczemy około 25 min. bez przykrycia w 180°C

Smaczna zapiekanka, chociaż wymaga sporo pracy. Jeżeli nie mamy serków camembert, możemy je zastąpić serem pleśniowym typu brie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *