Zapiekanka z mięsa, porów i ziemniaków

Składniki:
50-60 dag ziemniaków,
30 dag porów,
3 dag tłuszczu,
20 dag mięsa mielonego,
pieprz, sól do smaku,
1/8 l śmietany,
2 łyżki siekanej zieleniny,
Wykonanie zapiekanki:
Ziemniaki obrać, umyć pokroić na cienkie plasterki. Pory oczyścić, umyć pokroić na cienkie plasterki. Pory oczyścić, umyć, zielone liście przyciąć, a białe łodygi pokroić w poprzek na kawałki długości  2-3 cm i udusić na tłuszczu. Ziemniaki i pory wymieszać z mięsem, dodać sól i pieprz do smaku, zalać niewielką ilością wody i dusić około 30 min. uzupełniając odparowaną wodę. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalać potrawę śmietaną i zapiec w piekarniku przez 10 min. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *