Makaronowa zapiekanka jajowa

Składniki:
3-40 dag makaronu,
4 jajka ugotowane na twardo,
sól,
3-4 dag tłuszczu,
1/8 l śmietany,
1 żółtko surowe,
5 dag żółtego sera (ostrego),
Wykonanie zapiekanki:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Dodać ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę jajka oraz tłuszcz. Wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, półmiska do zapiekania lub prodiżu. Żółtko rozmącić w śmietanie, osolić, zalać makaron z jajami i posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika (200°C) na kilka minut, aby ser się lekko zrumienił. Podawać z surówką z warzyw, pomidorów, sałatą zieloną.
Zamiast śmietany można zrobić sos pomidorowy i zapiec (j.w.).

Pamiętaj: Każdą zapiekankę pieczemy bez przykrycia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *