Zapiekanka z kalafiora z kiełbasą i szynką

Składniki:
1 duży kalafior,
25 dag kiełbasy lub szynki,
4 dag masła,
4 dag mąki,
1/4 l mleka,
3 jajka,
sól do smaku,
natka pietruszki,
Wykonanie zapiekanki:
Kalafior ugotować, podzielić na małe cząstki. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Z mąki i masła przyrządzić białą zasmażkę i rozprowadzić mlekiem, osolić, schłodzić, dodać żółtka, utrzeć. Z białek ubić pianę i połączyć.
Do sosu włożyć cząstki ugotowanego kalafiora, kiełbasę lub szynkę, ostrożnie wymieszać, włożyć do naczynia żaroodpornego lub na półmisek do zapiekania. Wstawić do gorącego piekarnika na 25 min. i zapiekać w 200°C. Przybrać resztką pietruszki.
Do tej zapiekanki można dodać także obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *