Placki ziemniaczane

Składniki:

1 kg ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 mała cebula (niekoniecznie)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
około 0,5 l. oleju do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce i odcedzić nadmiar soku przez sito. Sok odstawić w osobnym naczyniu na kilka minut. Miąższ ziemniaków wymieszać z mąką, solą, proszkiem do pieczenia, jajkiem, cebulką (którą można zetrzeć na tarce lub drobno pokroić) oraz z mlekiem. Sok z naczynia odlać a pozostałą na dnie skrobię połączyć z masą ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na luźne ciasto. Kłaść chochlą lub głęboką łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Można podawać z masłem, cukrem, mlekiem, pieczarkami, gulaszem śmietaną, a nawet owocami, czy podsmażonymi jeżynami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *