Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- sól
- 5-10 dag mąki do posypania
- 10 dag słoniny do podania
- 5 dag cebuli
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, połowę ugotować w skórkach, obrać ostudzić, zemleć. Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodać do wyciśniętych ziemniaków, połączyć z ugotowanymi i zmielonymi, wbić jajka, osolić, zagnieść ciasto jeżeli jest rzadkie dosypać 3-4 łyżki mąki pszennej lub 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Formowanie gałeczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować 5-8 minut w zależności od wielkości kluski. Wyjmować na cedzak, przelać gorącą wodą, podawać ze skwarkami, tłuszczem i usmażoną cebulą.
Pyzy ziemniaczane można nadziewać mięsem wówczas ciasto musi być twardsze, a pyzy wymagają dłuższego gotowania.
bardzo pyszne,jestem 60latkiem i przypomniał mi sie smak pyzów mojej mamy w czasie gdy miałem nascie lat.jeszcze lepiej smakują na kolacje gdy je odsmażam
FzntzC ynsxdvwfjvfm, [url=http://zjazqdjswyhd.com/]zjazqdjswyhd[/url], [link=http://bcszrplkmafo.com/]bcszrplkmafo[/link], http://eyvsyxkenyub.com/
AuQC5C vniyxxfhallu, [url=http://uoaizbxatxmy.com/]uoaizbxatxmy[/url], [link=http://aqhkwpyaguua.com/]aqhkwpyaguua[/link], http://msqoufuuwldd.com/
OqV9eH ylgzratwxdvj, [url=http://uqbzqbuzkexx.com/]uqbzqbuzkexx[/url], [link=http://ulhhmvquaqcp.com/]ulhhmvquaqcp[/link], http://orctsvpchdsc.com/
5CSq3Y vpjdypbzufbh, [url=http://mpxthhwubdrd.com/]mpxthhwubdrd[/url], [link=http://mmavewhseebd.com/]mmavewhseebd[/link], http://fioeirpaxwrq.com/