Barszczyk czerwony – szybki, prosty i tani

barszcz czerwony

 

Składniki:

70 dag buraków ćwikłowych
włoszczyzna (marchew, pietruszka itp.)
ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
2 litry wody (możesz wykorzystać ten wywar, w którym gotowało się mięso na farsz do krokietów)
0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego lub jedna cytryna

Wykonanie:

Burak umyć, obrać ze skórki i pokroić. Gotować kilka minut odlewając sok. Uczynić to 3-4 razy, sok wlać do wywaru, doprawić, zakwasić kwaskiem lub cytryną. Czosnek zmiażdżyć i wrzucić do barszczu. Po kilku minutach przecedzić barszcz przez sito aby był czysty, podgrzać do temperatury około 90 stopni i podawać w filiżankach do tego przeznaczonych.
Dobra rada: Doprawionego barszczu nie gotuj, gdyż ciemnieje. Ściemniały barszcz możesz zabarwić wrzucając surowego, obranego i pokrojonego buraka lub koncentratem burakowym (ale nie proszkiem z torebki).

Komentarze: 5

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Witam.Trafiłam dziś na Pani bloga i jestem zachwycona :) znalazłam w końcu jakiś sensowny przepis na barszcz, a w tym roku po raz pierwszy robię wigilie.Uratowała mi Pani życie.Pączki także zamierzam zrobić wg Pani przepisu, i ogólnie wyjdzie na to, że wirtualnie nauczy mnie Pani gotować dzięki tej stronie 😀 pozdrawiam

Justyna

bardzo ciekawa stronka i bardzo pomocna poniewaz jestem poczatkujaca kucharka i uwielbia stare dobre sprawdzone przepisy.. pozdrawiam serdecznie

mam pytanie odnosnie gotowania burakow, gotowac je bez wody czy w wodzie, gdzyby Babcia Stasia mogla skonkretyzowac, dziekuje z gory

Buraki gotujemy w wodzie (lub wywarze). Chodzi przede wszystkim o to, żeby nie gotować buraków od razu w dwóch litrach tylko wydobyć z buraków cały sok i aromat gotując te same buraczki w nowej zalewie z części wody.

w koncu jakis naprawde prosty przepis dla poczatkujacych, lub tych co pracuja i maja jeden dzien, a nie dwie doby, na przygotowania, dzieki!!!

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.