Zupa ziemniaczana

Składniki:

30 dag kości (lub rosół),
1 dag grzybów suszonych,
10-15 dag włoszczyzny,
2-2,5 l. wody,
0,5 kg ziemniaków,
2 dag mąki,
1/4 l. śmietany (można mniej),
po łyżce siekanej natki pietruszki i świeżego koperku,

Wykonanie:

Z kości, grzybów, włoszczyzny ugotować wywar. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub paski i ugotować na przecedzonym wywarze. Podprawić mąką, rozmieszaną w 1/8 lub 1/4 l. zimnej wody, zagotować. Połączyć ze śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i koperku. Osolić do smaku. Zupę można podprawić zasmażką (zamiast śmietaną i mąką) a ponadto można przetrzeć. Można przyrządzić w ten sam sposób zupę z młodych ziemniaków.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.