Składniki:
30 dag kości (lub rosół),
1 dag grzybów suszonych,
10-15 dag włoszczyzny,
2-2,5 l. wody,
0,5 kg ziemniaków,
2 dag mąki,
1/4 l. śmietany (można mniej),
po łyżce siekanej natki pietruszki i świeżego koperku,
Wykonanie:
Z kości, grzybów, włoszczyzny ugotować wywar. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę lub paski i ugotować na przecedzonym wywarze. Podprawić mąką, rozmieszaną w 1/8 lub 1/4 l. zimnej wody, zagotować. Połączyć ze śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i koperku. Osolić do smaku. Zupę można podprawić zasmażką (zamiast śmietaną i mąką) a ponadto można przetrzeć. Można przyrządzić w ten sam sposób zupę z młodych ziemniaków.