Gęś pieczona nadziewana farszem mięsnym (cielęciną, mięsem mielonym drobiowym lub innym)

Składniki:
2 kg gęsi,
sól,
majeranek,
10 dag bułki czerstwej,
1/4 l mleka,
5-8 dag cebuli,
10 dag słoniny,
60 dag mięsa mielonego,
wątróbka z gęsi (lub innego drobiu),
2 jajka, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem w środku i z zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na około 2,5 godziny. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dwukrotnie zemleć razem z mięsem i wątróbką. Wbić jajka, wyrobić i doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną nadziać tuszkę. Otwory zaszyć. Słoninę pokroić w plastry i obłożyć. W formie rozgrzać tłuszcz (olej 2-3 łyżki). Włożyć uformowaną nadzianą gąskę i piec w piekarniku około 2,5-3 godzin. W czasie pieczenia obracać i polewać wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia resztki słoninki zdjąć i można zostawić w brytfannie, aby się wytopiła, a gęś równo zrumieniła. Wyparowany sos w czasie pieczenia należy uzupełnić wodą (ciepłą).
Tak przygotowanym farszem można nadziewać także kaczkę, kurę lub indyczkę. Ale pamiętamy, że każdy ma swoją wątróbkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *