Gęś pieczona nadziewana farszem mięsnym (cielęciną, mięsem mielonym drobiowym lub innym)

Składniki:
2 kg gęsi,
sól,
majeranek,
10 dag bułki czerstwej,
1/4 l mleka,
5-8 dag cebuli,
10 dag słoniny,
60 dag mięsa mielonego,
wątróbka z gęsi (lub innego drobiu),
2 jajka, tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Gęś umyć, oczyścić, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem w środku i z zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na około 2,5 godziny. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dwukrotnie zemleć razem z mięsem i wątróbką. Wbić jajka, wyrobić i doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną nadziać tuszkę. Otwory zaszyć. Słoninę pokroić w plastry i obłożyć. W formie rozgrzać tłuszcz (olej 2-3 łyżki). Włożyć uformowaną nadzianą gąskę i piec w piekarniku około 2,5-3 godzin. W czasie pieczenia obracać i polewać wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia resztki słoninki zdjąć i można zostawić w brytfannie, aby się wytopiła, a gęś równo zrumieniła. Wyparowany sos w czasie pieczenia należy uzupełnić wodą (ciepłą).
Tak przygotowanym farszem można nadziewać także kaczkę, kurę lub indyczkę. Ale pamiętamy, że każdy ma swoją wątróbkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *