Doskonałe szaszłyki z wątróbek gęsich

Składniki:

0,6 kg wątróbek gęsich,
10-15 dag słoniny lub gotowanego boczku wędzonego (boczek jest lepszy, ale droższy),
20 dag cebuli (2 sztuki)
5 dag tłuszczu, sól, pieprz

Wykonanie:

Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić na plastry średnicy ok. 4 cm.
Słoninę lub boczek (kawałek prostokątny) pokroić na tyle samo kawałków co mamy wątróbek. Cebulę pokroić w cienkie (ale nie cieniutkie) krążki. Przygotować patyczki do szaszłyków. Wątróbkę nabijać na patyczki na przemian z plastrami boczku i cebuli. Szaszłyki smażyć ze wszystkich stron na patelni na silnie rozgrzanym tłuszczu 6-8 minut. Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Podawać na patyczkach na półmisku z ryżem ugotowanym na szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *