Grzyby pasteryzowane

Jędrne, zdrowe grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w paski, zalać, niewielką ilością gorącej wody, posolić i dusić. Gdy gdy grzyby są prawie miękkie włożyć je do do słoików zostawiając wolną przestrzeń od górnej krawędzi słoika około 3 cm.

Słoiki zakręcić lecz nie dokręcać, aby powietrze mogło uchodzić w trakcie pasteryzacji. Pasteryzujemy wstawiając do gorącej wody (90 stopni), która musi sięgać około 3/4 wysokości słoika na 1 godzinę. Następnego dnia powtarzamy pasteryzację też około 1 godz. Po zakończeniu pasteryzacji słoje dokręcamy, wywracamy do góry dnem do wystudzenia. Słoik, z którego wydostaje się sos jest nieszczelny, więc należy go wytrzeć do sucha i powtórzyć pasteryzację.

W zimie grzyby pasteryzowane przyrządzić w następujący sposób:

Przełożyć je ze słoika do rondla, dodać pokrojoną cebulkę, nieco pieprzu, masła lub smalcu i poddusić.
Gdy cebulka zmięknie podprawić grzyby śmietaną i zagotować. Tak przygotowane grzyby smakują jak potrawa przygotowana ze świeżych grzybów. Grzyby pasteryzowane musza być użyte w dniu otwarcia słoika

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Świetne, muszę spróbować, mam tylko nadzieje, że wytrzymają kilka miesięcy zamknięte i niczego nie zepsuję.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.