Składniki:
około 20 dag włoszczyzny (bez kapusty),
2 litry wody,
40 dag świeżych grzybów,
10-15 dag cebuli,
2-3 dag tłuszczu (masło, margaryna),
3-4 dag mąki,
1/8 – 1/4 litra śmietany,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka koperku lub natki pietruszki,
Wykonanie:
Z włoszczyzny i tłuszczu ugotować wywar, osolić. Grzyby starannie umyć pod bieżącą wodą, cienko poszatkować, ugotować w małej ilości wody razem z posiekaną cebulą. Jeżeli nie lubisz cebuli, ugotuj ją w całości – łatwo Ci będzie wyjąć z grzybów a swój smak pozostawi. Wywar przecedzić, połączyć z ugotowanymi grzybami, podprawić mąką rozmieszaną z zimną wodą, zagotować, dodać śmietanę i zieleninę. Podawać z łazankami, makaronem, kaszą itp.
Zamiast mąką i śmietaną można zupę podprawić jasnozłotą zasmażką zrobioną na maśle.
Dobra rada: Nigdy nie rób zasmażki na oleju, gdyż oddzieli się od mąki i zawsze oliwa wypłynie na wierzch.
Przepis bardzo prosty, ja zamiast wody użyłam wodę w której gotowałam grzyby. Trzeba przy tym pamiętać że woda już jest słona 🙂