Grzyby marynowane

(przepis na 1 kg grzyb贸w)

Sk艂adniki:
1 kg grzyb贸w 馃檪
2 dag soli,
10 dag cebuli,
1 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Grzyby starannie umy膰, wi臋ksze pokroi膰 na kawa艂ki. Wod臋, s贸l i cebul臋 zagotowa膰, wrzuci膰 obrane grzyby i gotowa膰 do mi臋kko艣ci. Grzyby wyj膮膰 z wody (cebul臋 odrzuci膰), os膮czy膰 u艂o偶y膰 do s艂oik贸w, ostudzi膰.

Przygotowanie zalewy do grzyb贸w

Sk艂adniki:

1 1/4 szklanki wody,
1 szklanka octu (10 %)
5 dag cukru,
1 dag soli,
oko艂o 1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, li艣膰 laurowy)

Wykonanie zalewy:

Wszystkie sk艂adniki zagotowa膰 z wod膮. Zalewa膰 grzyby w s艂oikach i natychmiast zamyka膰. Tak przygotowane grzybki nie wymagaj膮 pasteryzacji.

Uwaga: je偶eli zalewamy grzyby zimn膮 zalew膮, w贸wczas pasteryzujemy aby s艂oiki si臋 zamkn臋艂y.

1 Reply to “Grzyby marynowane”

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *