Grzyby marynowane

(przepis na 1 kg grzybów)

Składniki:
1 kg grzybów :-)
2 dag soli,
10 dag cebuli,
1 1/4 szklanki wody

Wykonanie:

Grzyby starannie umyć, większe pokroić na kawałki. Wodę, sól i cebulę zagotować, wrzucić obrane grzyby i gotować do miękkości. Grzyby wyjąć z wody (cebulę odrzucić), osączyć ułożyć do słoików, ostudzić.

Przygotowanie zalewy do grzybów

Składniki:

1 1/4 szklanki wody,
1 szklanka octu (10 %)
5 dag cukru,
1 dag soli,
około 1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy)

Wykonanie zalewy:

Wszystkie składniki zagotować z wodą. Zalewać grzyby w słoikach i natychmiast zamykać. Tak przygotowane grzybki nie wymagają pasteryzacji.

Uwaga: jeżeli zalewamy grzyby zimną zalewą, wówczas pasteryzujemy aby słoiki się zamknęły.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

DZISIAJ WYPRÓBUJE PRZEPIS, TO PIERWSZE GRZYBKI W MOIM ŻYCIU, KTÓRE SAMA ROBIE WIĘC TRZYMAJCIE KCIUKI

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.