(przepis na 1 kg grzyb贸w)
Sk艂adniki:
1 kg grzyb贸w 馃檪
2 dag soli,
10 dag cebuli,
1 1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Grzyby starannie umy膰, wi臋ksze pokroi膰 na kawa艂ki. Wod臋, s贸l i cebul臋 zagotowa膰, wrzuci膰 obrane grzyby i gotowa膰 do mi臋kko艣ci. Grzyby wyj膮膰 z wody (cebul臋 odrzuci膰), os膮czy膰 u艂o偶y膰 do s艂oik贸w, ostudzi膰.
Przygotowanie zalewy do grzyb贸w
Sk艂adniki:
1 1/4 szklanki wody,
1 szklanka octu (10 %)
5 dag cukru,
1 dag soli,
oko艂o 1/2 dag przypraw (pieprz, ziele angielskie, li艣膰 laurowy)
Wykonanie zalewy:
Wszystkie sk艂adniki zagotowa膰 z wod膮. Zalewa膰 grzyby w s艂oikach i natychmiast zamyka膰. Tak przygotowane grzybki nie wymagaj膮 pasteryzacji.
Uwaga: je偶eli zalewamy grzyby zimn膮 zalew膮, w贸wczas pasteryzujemy aby s艂oiki si臋 zamkn臋艂y.
DZISIAJ WYPR脫BUJE PRZEPIS, TO PIERWSZE GRZYBKI W MOIM 呕YCIU, KT脫RE SAMA ROBIE WI臉C TRZYMAJCIE KCIUKI