Ciasteczka amoniaczki

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka + 2 jajka do moczenia ciastek,
  • 4 żółtka,
  • 20 dag masła,
  • 2 szklanki + 1 szklanka cukru kryształu do posypania,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 dag amoniaku,

Wykonanie:

Wyrobić na stolnicy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Wycinać ciasteczka, moczyć w roztrzepanym jajku. Posypać cukrem kryształem i piec na złoty kolor w temperaturze 150-200 °C.

Takie ciasteczka nie wymagają dużo pracy, długo są świeże i wszystkim smakują.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.