(a teraz coś z ryb)
Składniki:
1 kg filetów rybnych (panga, dorsz, flądra lub inny gatunek)
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
sól
olej do smażenia
10 dag bułki tartej
5-8 dag mąki pszennej
2 jajka
0,5 litra mleka słodkiego
Wykonanie:
Filety opłukać, pokroić na porcje dowolnej wielkości. Włożyć porcje do mleka i moczyć około 20 minut. Wyjąć z mleka, skropić sokiem lub kwaskiem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce jeszcze na chwilę (15 min.). Następnie osolić filety, panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na wolniejszym ogniu lub w piekarniku (około 10 – 15 min.) Porcje usmażonej ryby ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw.
Wszystkie gatunki ryb, przeznaczone do smażenia w panierce przygotowujemy w ten sam sposób. Aby ryba była chrupiąca trzeba ją smażyć w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.
Ryba lubi pływać!!!
Przepis b.udany.