Składniki:
1 kg ryby
sól
4-5 dag mąki
8-10 dag tłuszczu
1,5 cytryny
natka pietruszki
Wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć, osolić, oprószyć mąkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i dosmażyć (10 min.) na ogniu lub w piekarniku. Aby ryba nie wyschła w czasie dosmażania połóż na wierzch porcji kawałek masła lub margaryny.
Podawać na półmisku przybranym natką i ćwiartkami cytryny. Osobno podawać ziemniaki, ryż, surówkę z warzyw.
podana z pieczarkami.
Składniki:
20 dag pieczarek
5 dag margaryny
sól, pieprz
mała cebula
Wykonanie:
Pieczarki obrać z ziemi, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Margarynę rozgrzać i wrzucić do niej pieczarki i drobno pokrojoną cebulkę. Obsmażyć 10 – 15 min. Wlać 2-3 łyżki wody, osolić do smaku i dusić jeszcze przez 10 – 15 minut pod przykryciem. Na każdą porcję usmażonej ryby sauté kładziemy uduszone pieczarki (bez wody).
Filety przygotowujemy jak wcześniej podano, natomiast ciasto przyrządzamy w następujący sposób:
Składniki na 1 kg filetów:
3 jajka (jak małe to 4)
3 łyżki oleju
5-6 łyżek śmietany słodkiej
10 – 15 dag mąki
sól, szczypta pieprzu do smaku
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z olejem, śmietaną i połową mąki. Ubić pianę z jajek, wymieszać z masą wcześniej utartą, dodać sól i pieprz do smaku oraz resztę mąki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Każdą porcję ryby zanurzać w cieście i smażyć z obu stron, dosmażając na małym ogniu. Tak przyrządzoną rybę można podawać z sosem pomidorowych, chrzanowym lub innym ostrym i dowolną surówką.