Ryba smażona w panierce

(a teraz coś z ryb)

Składniki:

1 kg filetów rybnych (panga, dorsz, flądra lub inny gatunek)
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
sól
olej do smażenia
10 dag bułki tartej
5-8 dag mąki pszennej
2 jajka
0,5 litra mleka słodkiego

Wykonanie:

Filety opłukać, pokroić na porcje dowolnej wielkości. Włożyć porcje do mleka i moczyć około 20 minut. Wyjąć z mleka, skropić sokiem lub kwaskiem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce jeszcze na chwilę (15 min.). Następnie osolić filety, panierować w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na wolniejszym ogniu lub w piekarniku (około 10 – 15 min.) Porcje usmażonej ryby ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw.

Wszystkie gatunki ryb, przeznaczone do smażenia w panierce przygotowujemy w ten sam sposób. Aby ryba była chrupiąca trzeba ją smażyć w dużej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu.

Ryba lubi pływać!!!

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.