Zapiekanka pomidorowo-warzywna

Składniki:
30-40 dag makaronu,
sól,
5 dag masła lub margaryny,
30-40 dag włoszczyzny,
2 jaja (ugotowane na twardo),
1/8 l śmietany,
1 żółtko (surowe),
10 dag sera żółtego (ostrego),
Wykonanie zapiekanki:
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z częścią tłuszczu. Włoszczyznę ugotować, drobno pokroić. Jaja obrać, pokroić w kostkę. Makaron, jaja, jarzyny połączyć, osolić do smaku, włożyć do naczynia żaroodpornego, brytfanny lub prodiżu, wysmarowanego tłuszczem. Zalać śmietaną, rozmąconą z żółtkiem i połową tartego sera. Drugą połowę sera posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do gorącego (200°C) piekarnika na 15 min.
Można podawać z surówkami z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *