Wiśnie na gofrach

Szybki i łatwe do przygotowania gofry z masą wiśniową i bita smietaną. Znakomite na deser.

Składniki:

1 opakowanie gofrów (8-10 szt.),

1 słoik (750 ml.) kompotu z wiśni,

1 kisiel wiśniowy,

4 łyżki wiśniówki,

1,5 szkl. śmietany 30%,

2 łyżeczki cukru pudru,

o,5 szkl. posiekanych migdałów lub orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie osącz. Kompot wymieszaj z kisielem, zagotuj mieszając aż zgęstnieje. Połącz z wiśniami i wiśniówką.

Śmietanę ubij z cukrem, przełóż do szprycy. Obrane i pokrojone migdały podsmaż na patelni. Jeśli dajemy orzechy, to musimy sparzyć w mleku (5-7 min.), aby straciły gorzkawy smak. Mleko, które zostanie odlać, a sparzone orzechy wysuszyć na suchej patelni.

Na talerzykach ułożyć gofry. Nałożyć na nie masę wiśniową. Obok wycisnąć ubita smietanę i posypać migdałami ub wysuszonymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *