Śledzie w majonezie

Składniki:

50 – 100 dag śledzia (matias)
1 jabłko średniej wielkości
cukier (1-2 łyżki)
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
20 – 40 dag cebuli (w zależności od ilości śledzi)
125 g majonezu

Wykonanie:

Wymoczone i odciśnięte filety śledziowe podzielić na 2-3 części. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać i poszatkować (można w kostkę). Połączyć z majonezem, cukrem i sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym). Kawałki śledzi zalać sosem. Podając posyp po wierzchu zieleniną (natka pietruszki, szczypiorek).

W taki sam sposób można przyrządzić śledzie w śmietanie! Wówczas majonez zamienić na śmietanę kwaśną, dodając łyżeczkę musztardy i doprawić odrobiną soku z cytryny (w razie potrzeby).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *