Przepisy Babci Stasi na facebooku
Polecamy

Proponowany deser:
Proponowana zupa:
Proponowane danie główne:

Wpisy otagowane: ‘konserwa wieprzowa’

Składniki:

25-30 dag konserwy mięsnej,
10 dag wątróbki,
1 duża cebula (około 5 dag),
sól, pieprz, majeranek,

Wykonanie pasty:

Otworzyć konserwę mięsną, wątróbkę opłukać, obrać z błony, pokroić w kawałki. Osmażyć na tłuszczu z konserwy. Wlać 2-3 łyżki wody, przykryć  i dusić około 10 min. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na tłuszczu z konserwy. Zemleć mięso z konserwy, wątrobę i cebulę, dodać do smaku pieprz, sól i majeranek. Dokładnie wyrobić lu utrzeć.

Używać do chleba, kanapek, nadziewania pierogów, pyzów, do przekładania naleśników, pasztecików itp.