Karnawałowe golonko

Składniki:

5-6 sztuk małej golonki przedniej z kością,
7 łyżek oleju,
2 litry rosołu lub bulionu przygotowanego z kostki,
5-7 goździków,
kilka ziarenek pieprzu,
1,5 szklanki piwa karmelowego (ciemnego),
około 1 główka sałaty lodowej (jeśli duża, to starczy 1/2 główki),
kilka łyżek musztardy,
1 łyżka cynamonu,

Wykonanie:

Golonki umyć, dokładnie oczyścić, zrumienić z każdej strony na oleju (dość mocno). Do rosołu lub bulionu dodać goździki, pieprz, cynamon i gotować dalej pod przykryciem. Sałatę pokroić, ułożyć na półmisek, na sałatę golonki, udekorować musztardą i podawać na gorąco.

Czy mięso jest miękkie sprawdzisz przez wkłucie szpikulca lub widelca do porcji golonki. To prosty przepis na gotowaną golonkę, którym zachwycisz zwłaszcza panów na imprezie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *