Gęś gotowana

Składniki:
1/2 gęsi (1,5 kg),
25-30 dag włoszczyzny,
5-10 dag cebuli,
sól (około 1 łyżki),
1/2 l sosu ze śmietany (dowolny)

Wykonanie:
Umytą i oczyszczoną połówkę gęsi zalać wrzącą osoloną wodą (ok 1,5 l), gotować 2 godziny. W połowie gotowania dodać włoszczyznę i zrumienioną cebulę. Przyrządzić sos do śmietanowy. Gdzie mięso jest miękkie, gęś wyjąć z wody, podzielić na kawałki, ułożyć na półmisku, polać sosem beszamelowym. Można podawać z kaszą perłową ugotowaną na sypko z ziemniakami lub z różnymi warzywami. Sos można przyrządzić inny np. grzybowy, koperkowy, musztardowy itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *