Przepisy Babci Stasi na facebooku
Polecamy

Proponowany deser:
Proponowana zupa:
Proponowane danie główne:

Wpisy otagowane: ‘ciasto drożdzowe’

Ten mazurek wymaga sporo pracy, ale się opłaca gdyż różni się smakiem i wyglądem od tradycyjnych mazurków wielkanocnych.

Czytaj więcej »

(na zamówienie Basi S.)

Składniki na ciasto:

4 szklanki maki pszennej,
250 g (1 kostka) margaryny,
1 jajko,
1 szklanka śmietany 18%,
4 dag drożdży,
szczypta soli,

Składniki na farsz:

około 80 dag pieczarek,
2 cebule,
30 dag kapusty kiszonej,
1 łyżka siekanej natki pietruszki lub majeranku,
3 łyżki oleju,
1 jajko do smarowania pasztecików,
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, margarynę oraz sól. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na 2 godziny do lodówki.

W międzyczasie przygotować farsz:

Kapustę zagotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić. Pozostawić do ostudzenia. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej (3 łyżki) i wrzucić cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pieczarki. Smażyć 10 minut.

Wystudzoną kapustę pokroić drobno, odcisnąć i wrzucić do pieczarek. Wymieszać i dusić aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na durszlak, aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody. Wystudzić.

Wykonanie pasztecików:

Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt, przeciąć nożem jeszcze na pół i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube. Na środku pasków położyć farsz wzdłuż i zwinąć tak, aby powstały wałki (tak jak na kopytka). Nożem ciąć na dowolne długości. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Gotowe paszteciki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 15-20 minut, aż będą lekko złote.

P.S. Jeśli i Ty poszukujesz jakiegoś przepisu, którego jeszcze nie ma na stronie, napisz w komentarzu. Pozdrawiamy :-)

Składniki:
0,5 kg mąki,
3-4 jajka,
10 dag cukru,
5 dag drożdży,
około 0,5 l mleka
10 dag tłuszczu (margaryna, masło)
produkt do nadziewania strucli 0,5kg (mak, marmolada, kakao)

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w ciepłym mleku (4-5 łyżek). Dosypać mąkę, wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej śmietany, przykryć, odstawić na 10 minut, żeby drożdże dorosły. W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać resztę cukru i utrzeć na pulchną masę. Wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto dolewając mleko. Gdy ciasto odchodzi od ręki i jest lśniące, dodać stopiony i wystudzony tłuszcz. Chwilę wyrabiamy ciasto, obrać od ręki i boków naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, musi podwoić swoją objętość. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na 2 części, przerabiamy i wałkujemy. Na prostokątny placek nakładamy dowolną masę, zwijamy w rulon, zlepiamy końce strucli. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest jak upieczone. Z upieczonego ciasta po wyjęciu patyczek powinien być suchy. Taka sobie rada, która nie zawsze się sprawdza. A więc – zwinięte w rulon strucle przed włożeniem do brytfanny zawijamy w pergaminowy papier do pieczenia. Najprawdopodobniej od upieczonej w papierze strucli, górna skórka nie będzie odstawać. Upieczone strucle można posypać cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.

Jeśli boisz się smażyć pączki, przyrządź karnawałowe placuszki z wiśniami. Są wyśmienite i szybkie w przygotowaniu.Oto przepis:

Składniki:
35 dag mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 2 dag drożdży,
3 jajka,
2 łyżki cukru,
około 1/2 szklanki cukru mleka (lub słodkiej śmietany)
1 opakowanie cukru waniliowego,
szczypta soli,
1/2 kieliszka spirytusu lub octu,
duży słoik wydrylowanych wiśni (około 30 dag) mogą być z kompotu

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ucieramy jaja z cukrem, dodając partiami mąkę, mleko (lub śmietankę), cukier waniliowy i szczyptę soli. Na końcu ucierania dodajemy spirytus lub ocet. Ciasto odstawiamy aby odpoczęło około 20 min. Słoik z wiśniami odkręcamy i wylewamy na sito, aby owoce obciekły z soku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) łyżką kładziemy nieduże placuszki. Gdy ciasto zetnie się od spodu na każdy placuszek nakładamy po kilka wiśni (3-4 sztuki) i polewamy je łyżką surowego ciasta. Nakrywamy patelnię pokrywą, aby placuszki urosły. Smażymy w umiarkowanej temperaturze, następnie odwracamy placuszki i dosmażamy po drugiej stronie. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące.

Dobra rada: Ja zamiast proszku do pieczenia używam drożdży. Drożdże należy rozkruszyć i dodawać razem z mąką do ucieranych jaj i postępować dalej jak przy proszku.
Dodane do ciasta drożdże w czasie smażenia wnoszą aromat wspaniałego ciasta drożdżowego, placuszki są pulchniejsze i smaczniejsze.

Składniki na ciasto:
  • 50 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 6 dag drożdży,
  • 1/8 l. śmietany,
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • skórka otarta z cytryny (niekoniecznie)

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać margarynę, posiekać nożem i zarobić. Dodać roztarte z cukrem żółtka, roztarte ze śmietaną drożdże, aromaty (wanilię i ew. skórkę z cytryny), zagnieść szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste dodać więcej śmietany. Rozwałkować prostokąt o grubości około 1-1.5 cm.
Ułożyć w formie, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. To ciasto można także piec z owocami, serem lub innymi dodatkami.
Po upieczeniu mozna polewać lukrem, polewą, posypać cukrem pudrem itp.
Dobra rada dla każdej pani domu:
Każdy przepis możesz sama zmienić, jeżeli tylko pomyślisz, włożysz trochę serca i wysiłku. Ja tak zawsze robię, wtedy otrzymują różnorodność ciast i potraw. Spróbuj bo warto!

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 4 dag drożdży,
  • około 1 szklanki mleka,
  • 2-3 żółtka,
  • 10 dag cukru kryształu,
  • szczypta soli,
  • 10 dag tłuszczu (margaryna lub olej)
  • jeżeli chcesz można dodać aromat (cytrynowy, waniliowy…)
  • około 70 dag owoców (śliwki, jabłka, truskawki, wiśnie itp.)
  • 5-7 dag cukru pudru.

Wykonanie placka:

Ciepłą mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki i dodać do nich ciepłe (nie gorące) mleko, aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem kryształem na pulchną masę, włożyć do rozczynu, dodać mąkę, resztę mleka, aromat, szczyptę soli i zarobić ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.

Gdy ciasto jest gładkie, dodawać po trochu płynny tłuszcz i dalej wyrabiać, aby ciasto było pulchne, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od miski i od ręki. Wyrównać powierzchnię, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.

Przygotować szeroką blachę smarując masłem i posypując dno formy mąką. Gdy ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość ułożyć je do formy. Do wykładania ciasta zanurz palce w stopionym tłuszczu (ew. oleju) wygładź go i ułóż owoce w rzędach. Owoce muszą być umyte, osuszone, pestki wydrylowane, natomiast jabłka pokrojone w cząstki. Zostawić w formie w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie wstawić do piekarnika i piec około 40 min.

Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem. Z tak przygotowanego ciasta można piec bułeczki, rogaliki z serem, makiem, marmoladą lub zamiast owoców można położyć masę serową, makową. Wtedy zostaw trochę surowego ciasta, aby zrobić zeń kilka wałeczków i dekoracyjnie ułożyć przed pieczeniem na wierzchu, lub posypać kruszonką.

Składniki:

1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 kostka margaryny
1,5 łyżki cukru + cukier waniliowy
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:

Mleko, drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ciasto na stolnicy i podzielić na 4 części. Rozwałkować, pociąć w paski, a następnie w trójkąty. Każdy trójkącik nadziać według upodobania i formować rogaliki. Każdy ułożyć w brytfannie i piec około 15 minut.

Uwaga! Pouczenie i przepis podany z miłości każdy przyjmuje chętnie i zawsze się udaje.

Składniki:

1 kg mąki
5 dag drożdży
4 żółtka + 1 całe jajko
od 2 do 2,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
szczypta soli
1 kg jabłek lub śliwek

Sposób wykonania:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, żółtka i jajko, cukier i mleko. Mieszamy dolewając olej. Ciasto ma być rzadkie więc nie lej mniej mleka niż podano w przepisie. Ilość mleka trzeba dostosowywać do tego jaka jest mąka, tak aby ciasto nie było twarde, tylko by później dawało się luźno wylać na brytfankę. Przepis został podany na kilogram mąki, więc ze składników można zrobić nawet dwa cieńsze ciasta.
Po dokładnym wymieszaniu miskę z ciastem zostawiamy nad parą lub w ciepłym miejscu, aby wyrosła. Gdy podwoi swoją objętość, wlewamy na brytfannę, wyrównujemy i układamy owoce.
Jabłka pokrojone na osiem części, a jeśli śliwki, to na połówki, bez pestek. Pieczemy około 1 godzinę, 190-200 stopni Celsjusza.