Wyśmienite roladki schabowe

Przepis na 10 osób.

Składniki:

1 kg schabu bez kości (szerokiego),
2 jaja,
4-5 łyżek keczupu,
10 plastrów gotowanej szyki,
10 plastrów boczku wędzonego (jak wąski to więcej),
20 dag sera żółtego,
olej do smażenia,
1 szklanka mąki,
1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Schab umyć, podzielić na plastry. Każdy plaster rozbić – środek porcji zostawić grubszy a boki cieńsze, uważając, żeby nie porozrywać mięsa. Posolić i przyprawić pieprzem, a następnie każdą porcję posmarować cienko keczupem.

Na posmarowany keczupem kawałek mięsa położyć po plastrze szynki, boczku wędzonego oraz jedną kopiatą łyżkę sera startego na grubych oczkach. Zwinąć w rulonik lub złożyć w kopertę i spiąć wykałaczkami.

Jajka rozmącić – można do nich dodać 1/2 szklanki mleka. Roladki obtoczyć w mące, następnie w jajku i obsmażyć na głębokim tłuszczu. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i piec około 45 min. często podlewając sosem otrzymanym w trakcie pieczenia. Jeżeli jest mało sosu własnego, można podlać roladki ciepłą wodą.

Sos można dogęścić odrobiną mąki i podawać z ziemniakami, ryżem itp. To tego dania będą pasowały również surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *