Rolada schabowa pod boczkową przykrywką

Składniki na około 6 porcji:

1kg schabu bez kości,
25 dag pieczarek,
10-15 dag boczku wędzonego (w plastrach),
2 obrane ząbki czosnku,
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżka startego żółtego sera (najlepszy parmezan),
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sok z 1/2 cytryny,
łyżeczka suszonego tymianku,
sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobniutko pokroić. Zmieszać z tymiankiem, pieprzem oraz solą, a następnie natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie mięso rozciąć tak, aby uzyskać duży płat. Lekko rozbić.

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z pieczarkami. Wystudzić i dodać: tartą bułkę, ser oraz natkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Na mięsie rozłożyć farsz pieczarkowy, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Wierzch rolady obłożyć plastrami boczku. Włożyć całość do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (szwem do dołu). Piec około 1 godziny (180 st. C) często podlewając sosem, który wypłynął z mięsa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *