Mandarynki z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, to znakomity przysmak. Zamiast mandarynek można użyć egzotycznych owoców z puszek, które z kremem z wiórkami kokosowymi również tworzą wykwintny deser. Polecamy!
Składniki (na 5 osób):
2,5 szklanki śmietany kremówki (30-38%),
3 opakowania Śmietan Fix,
2 łyżki cukru pudru,
1 laska wanilii,
o,5 tabliczki białej czekolady,
5-7 mandarynek,
1 gorzka czekolada drobniutko starta, albo kakao do posypania
Wykonanie:
Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem(Śmietan Fix), ubić mikserem powoli dosupując cukier puder. Laskę wanilii przekroić wzdłóż, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Białą czekoladę zetrzeń na tarce o małych otworkach. Rdzeń wanilii oraz startą białą czekoladę dodać do bitej śmietany. Dobrze wymieszać.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. W pucharkach na przemian ułożyć: krem+owoce+krem, aż do wyczerpania. Górną częścią ma być krem.
Gotowy deser posypać gorzką czekoladę lub kakao. Można udekorować cząstką mandarynki ze skórką.
II wersja deseru, także wykwintna.
Mandarynki można zastąpić mieszanką egzotycznych owoców z puszki. Wówczas do masy dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.
Deser z owocami egzotycznymi można podać w miseczkach waflowych (można kupić w cukierni).