Mandarynki w bitej śmietanie

Mandarynki z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, to znakomity przysmak. Zamiast mandarynek można użyć egzotycznych owoców z puszek, które z kremem z wiórkami kokosowymi również tworzą wykwintny deser. Polecamy!

Składniki (na 5 osób):

2,5 szklanki śmietany kremówki (30-38%),

3 opakowania Śmietan Fix,

2 łyżki cukru pudru,

1 laska wanilii,

o,5 tabliczki białej czekolady,

5-7 mandarynek,

1 gorzka czekolada drobniutko starta, albo kakao do posypania

 

Wykonanie:

Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem(Śmietan Fix), ubić mikserem powoli dosupując cukier puder. Laskę wanilii przekroić wzdłóż, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Białą czekoladę zetrzeń na tarce o małych otworkach. Rdzeń wanilii oraz startą białą czekoladę dodać do bitej śmietany. Dobrze wymieszać.
Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. W pucharkach na przemian ułożyć: krem+owoce+krem, aż do wyczerpania. Górną częścią ma być krem.
Gotowy deser posypać gorzką czekoladę lub kakao. Można udekorować cząstką mandarynki ze skórką.

II wersja deseru, także wykwintna.
Mandarynki można zastąpić mieszanką egzotycznych owoców z puszki. Wówczas do masy dodać 2 łyżki wiórków kokosowych.
Deser z owocami egzotycznymi można podać w miseczkach waflowych (można kupić w cukierni).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *