Kutia

Łatwe do przygotowania danie, które można traktować jako deser. Kutia to jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Mak, pszenica, miód i bakalie tworzą niepowtarzalny smak.  Polecamy! 🙂

Składniki:

25 dag maku,

około 25 dag obłuskanej pszenicy,

1 szklanka mleka,

10 dag miodu,

10 dag cukru pudru,

10 dag włoskich orzechów,

10 dag migdałów (obranych),

4 łyżki rodzynek,

3-4 spażone i pokrojone figi,

skórka z 1 cytryny
Wykonanie:

Pszenicę moczyć przez całą noc.

Gotować do miękkości zmieniając wodę kilka razy podczas gotowania. Miękką pszenicę odcedzić na sicie.
Mak zalać mlekiem i gotowac na małym ogniu. Ugotowany mak odcedzić i zmielić 3 razy.

Następnie połączyć mak z pszenicą, miodem, cukrem i posiekanymi bakaliamii. Doprawic odrobiną soli i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *