Przekładaniec wiśniowo-cytrynowy

Przepis na ciasto

Składniki:
30 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
25 dag mąki pszennej,
6 jajek,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka amoniaku kuchennego,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kakao,
½ szklanki orzechów mielonych

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części. Jedna pozostaje biała, do drugiej dodać kakao, do trzeciej orzechy. Każde ciasto piec osobno w brytfankach z pergaminem (25 minut w temperaturze 170°C)

Masa wiśniowa
Składniki:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni wydrylowanych,
2 galaretki wiśniowe

Wykonanie:
Kompot przecedzić, uzupełnić wodą do ¾ słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Wiśnie pozostawić na sicie. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wiśnie i wymieszać.

Masa cytrynowa
Składniki:
1 opakowanie śmietany „śnieżki”,
1 szklanka słodkiego mleka,
1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:
Śmietanę „śnieżkę” ubić z mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w ½ szklanki wody)

Wystudzone placki przekładamy w następującej kolejności:
Placek jasny – masa wiśniowa – placek orzechowy – masa cytrynowa – placek kakaowy.

Na wierzchu polewa, cukier puder lub lukier.

Jeśli pomylimy się przy składaniu ciasta, to nic się nie stało i tak będzie smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *