(na zamówienie Basi S.)
Składniki na ciasto:
4 szklanki maki pszennej,
250 g (1 kostka) margaryny,
1 jajko,
1 szklanka śmietany 18%,
4 dag drożdży,
szczypta soli,
Składniki na farsz:
około 80 dag pieczarek,
2 cebule,
30 dag kapusty kiszonej,
1 łyżka siekanej natki pietruszki lub majeranku,
3 łyżki oleju,
1 jajko do smarowania pasztecików,
sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, margarynę oraz sól. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, aby nie wysychało i wstawić na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotować farsz:
Kapustę zagotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić. Pozostawić do ostudzenia. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobną kostkę, lub zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej (3 łyżki) i wrzucić cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pieczarki. Smażyć 10 minut.
Wystudzoną kapustę pokroić drobno, odcisnąć i wrzucić do pieczarek. Wymieszać i dusić aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na durszlak, aby mieć pewność, że w farszu nie ma wody. Wystudzić.
Wykonanie pasztecików:
Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt, przeciąć nożem jeszcze na pół i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube. Na środku pasków położyć farsz wzdłuż i zwinąć tak, aby powstały wałki (tak jak na kopytka). Nożem ciąć na dowolne długości. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
Gotowe paszteciki ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Można posypać kminkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 15-20 minut, aż będą lekko złote.
P.S. Jeśli i Ty poszukujesz jakiegoś przepisu, którego jeszcze nie ma na stronie, napisz w komentarzu. Pozdrawiamy 🙂
Bardzo dziękuję za przepis oraz życzenia świąteczne.
Życzę samych udanych wypieków, smacznych potraw oraz pełnych ciepła i spokoju świąt Bożego Narodzenia.
Basia S.
Witam, jeśli można prosić szukam od dawna przepisu na prawdziwy kołacz z serem i kruszonką, pamiętam jak się jadało będąc dzieckiem i taki mi się marzy, z serem czy bez sera, zawsze był pyszny:-)
A że pączki Babci Stasi są najlepsze liczę że kołacz również taki by był.
I z racji że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia to ja bym chętnie zobaczyła na stronie przepis na Karpia po Żydowsku, Karpia w Galarecie.
pozdrawiam,
Mariola
N24Jyz tneovhanyqaf, [url=http://kkepwhnscyvy.com/]kkepwhnscyvy[/url], [link=http://qkyftxfgtozw.com/]qkyftxfgtozw[/link], http://yiwiyjcuknfn.com/
iCERr8 ousvrzrxfspy, [url=http://yyhcxkbiduqi.com/]yyhcxkbiduqi[/url], [link=http://miiohdxjecsk.com/]miiohdxjecsk[/link], http://tykzsbmccbbe.com/