Sernik wiedeński

Składniki na ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej,
10 dag masła lub margaryny,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka,

Składniki na masę serową:
1,5 kg sera niekwaśnego i dobrze odciśniętego,
15-20 dag masła,
10 jaj,
40 dag cukru pudru
10-15 dag bakalii (skórka pomarańczowa smażona, rodzynki),
2 łyżki kaszy manny lub 10 dag mąki pszennej,
wanilia lub cukier waniliowy

Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć do brytfanny, dno posmarować należy masłem i wysypać tartą bułkę. Ciasto podpiec 10-15 minut. Przyrządzić masę serową. Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Masło utrzeć na pulchną masę dodając kolejno żółtko, cukier i ser. Starannie ucierać, ubić pianę, wyłożyć na masę serową, dodać bakalie, kaszę mannę, wanilie lub cukier waniliowy. Lekko, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto, wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika na 60-70 minut. Jeśli wierzch sernika za bardzo się rumieni, należy przykryć papierem. Sernik można upiec bez ciasta kruchego, wówczas dno formy należy wyłożyć natłuszczonym papierem pergaminowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *