Sernik kryty ciastem biszkoptowym. (na dużą tortownicę)

Składniki:
1 kg sera białego (półtłusty, nie kwaśny),
7 jajek,
25 dag masła,
25-30 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
bakalie (rodzynki, skórka pomarańczy, migdały, orzechy – według upodobania mogą być same rodzynki) 10 dag,

Składniki na ciasto biszkoptowe:
3 jajka – jak mało to 4,
3-4 łyżki cukru kryształu,
1 łyżka gorącej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny (niekoniecznie),
3-4 łyżki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 paczki ciastek biszkoptowych lub herbatników,

Wykonanie:
Ser mielimy 2 razy lub przecieramy przez sito. Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy tłuszcz z żółtkami na puszystą masę, dodajemy po łyżce przetarty ser i cukier waniliowy, cały czas ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę, wykładamy na masę serową i posypujemy mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy pokrojone bakalie. Delikatnie lecz dokładnie mieszamy. Dno tortownicy smarujemy cienko masłem, układamy biszkopty lub herbatniki. Na ciastka wykładamy masę serową i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie tortownicę wyjmujemy i zapieczoną masę serową pokrywamy ciastem biszkoptowym. Pieczemy jeszcze 20-25 minut.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy wodę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, wykładamy na masę żółtkową, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenie i delikatnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *