Nadziewane udka

Udka nadziewane mięsem mielonym lub warzywami. Pyszne i efektowne danie.

Składniki:
udka (według potrzeby),
sól,
pieprz,
1 papryka,
2 marchewki,
kilka pieczarek

Wykonanie:
Z udek wyjąć kości tak, aby ich bardzo nie poszarpać. Doprawić solą i pieprzem z obu stron. Paprykę i marchew pokroić w paseczki, pieczarki podzielić na połówki (jak duże to w ćwiartki).
Rozłożyć na wyluzowanym z kości i doprawionym udku, mocno zwinąć (można spiąć wykałaczkami).
Układać do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i dusić w piekarniku około 1,5 godziny. Zwinięte porcje mięsa układać do spodu spięciem dość ciasno. Nadmiar wywaru, który został wydalony z mięsa w czasie duszenia odlewać. Udka wyluzowane z kości można nadziewać samymi pieczarkami i mięsem mielonym przygotowanym jak na kotlety mielone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *