Składniki:
1 główka kapusty,
1 cebula,
1 duża marchewka,
sól,
pieprz,
1 duża cytryna,
2 łyżki mąki,
10 dag masła,
2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
Kapustę umyć w miarę możliwości, pokroić w cienkie paski. Zagotować 1 litr wody, wrzucić rozdrobnioną kapustę i gotować około 5 minut. Odcedzić. Zalać nie dużą ilością wody (gorącej), wrzucić marchewkę (roztartą na tarce o dużych otworach). Dodać połowę masła, osolić i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na pozostałej części masła, dodać do kapusty, wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dodać posiekany koperek. Jeżeli kapusta jest za rzadka można zrobić zasmażkę, dodać do kapusty i zagotować.