Ciasto francuskie z kremem

Składniki na ciasto maślane:
15 dag mąki,

35 dag masła lub margaryny,
ciasto podstawowe (kluskowe),
25 dag mąki,
woda (ile mąka przyjmie),
1/2 łyżki octu,
1 całe jajko
Składniki na krem:
4 żółtka,
1 całe jajko,
10 dag cukru,
1/2 laski wanilii lub kilka kropelek aromatu,
1/2 l mleka,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru pudru do posypania
Przygotowanie ciasta maślanego:
Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, posiekać nożem i zagnieść ciasto (podstawowe jak na pierogi). Starannie wyrobić, rozwałkować, nadając kształt koła, środek ciasta zostawić nieco grubszy, na nim ułożyć ciasto maślane ukształtowane w prostokąt. Złożyć ciasto w kopertę, wałkować lekko przyciskając (aby nie popękało). Nadać formę prostokąta. Złożyć na 3 części, obwinąć w serwetkę, włożyć do lodówki. Powtarzać wałkowanie 3 razy co 15-20 minut, nie licząc pierwszego składania. Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 1 cm, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec 15 minut w 175 – 180 stopniach Celsjusza. Ciasto ostudzić.

Przyrządzanie kremu:
Połowę mleka zagotować, do drugiej części zimnego mleka dodać jajka, cukier, mąkę, dobrze rozmieszczać (mikserem). Dodać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, zagotować. Ogrzewać na gorącej płycie lub na malutkim ogniu czy na parze, ciągle mieszając zagęścić. Następnie cały czas mieszając, krem ostudzić w zimnej wodzie. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 2 części. Na jedną część położyć gęsty krem, drugą część ciasta przykryć i posypać cukrem pudrem. Ciasto można przekładać różnymi masami np. czekoladową, orzechową, kawową, owocami itd. Z takiego ciasta francuskiego można piec ciastka, rożki, placuszki, a nawet kapuśniaczki. Tylko pamiętamy, że ciasta nie pieczemy lecz z surowego wycinamy kształty ciasta jakie chcemy upiec. Kapuśniaczki: prostokąt + farsz, zwijamy 1 raz, zlepiamy. Na rożki wycinamy trójkąty, nadziewamy, marmoladą, jabłkami itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *