Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi
Ciasto robimy tak jak w przepisie na pierogi z serem.Składniki na farsz:1 kg świeżej kapusty (cukrowej),
2-3 dag grzybów suszonych,
5 dag tłuszczu,
5 dag cebuli,
sól, pieprz do smakuWykonanie:Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać i pokroić na części. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, mocno odcisnąć i zemleć. Grzyby ugotować, pokroić drobniutko cebulę i usmażyć na złoty kolor. Połączyć składniki, przyprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Farszu wystarczy do przygotowanego ciasta pierogowego 45-40 dag.Farsz z grzybów i kapusty kiszonej

Jeśli chcemy zrobić pierogi z grzybami i kapustą kiszoną przygotowujemy taką samą ilość grzybów, tłuszczu, cebuli, natomiast kapusty kiszonej musimy mieć około 1,5-1,8 kg ponieważ trzeba odcisnąć z niej sok. Ponadto ugotowaną kapustę kiszoną odciskamy, drobniutko kroimy, mieszamy z resztą składników i postępujemy jak przy pierogach ze świeżej kapusty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *