Wątróbka z selerami

Składniki:

30 – 40 dag selera,
7 dag mąki (2 kopiate łyżki),
1 szklanka oleju,
30-40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej,
2 jajka, sok z 1 cytryny lub roztwór kwasku cytrynowego,
około 1/2 szklanka bułki tartej,
2 łyżki posiekanej zieleniny

Wykonanie:

Selery umyć, obrać, ugotować prawie do miękkości i pokroić na 10-12 talarków, które oprószyć mąką i zrumienić na gorącym oleju (część). Wątróbkę umyć, oczyścić z błon oraz z żył, pokroić na 10-12 plastrów wielkości przygotowanych talarków selera, oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach, tartej bułce i szybko usmażyć w reszcie bardzo gorącego oleju. Wątróbka w środku ma być różowa. Osolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać siekaną zieleniną i podawać w dowolny sposób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *