Marcepanki z ziemniaków

Składniki:

50 dag ziemniaków,
90 dag cukru pudru,
25 dag masła,
1/4 szklanki śmietany 30%,
10 dag orzechów włoskich,
sok i skórka otarta z 1 cytryny,
2-3 krople olejku migdałowego,
zmielone migdałki do obtoczenia,

Wykonanie:

Ziemniaczki gotujemy z odrobiną soli, mielimy w maszynce lub przecieramy przez sito, dodajemy cukier, śmietanę. W płaskim rondlu gotujemy ponownie około 10 minut od chwili zagotowania. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze około 4-5 minut. Do przestudzonej masy dodajemy sok z cytryny, aromaty, zmielone orzechy, wyrabiamy. Dzielimy na kilka części robiąc wałeczek o dowolnej grubości, tniemy na kawałki. Każdy kawałek obtaczamy w zmielonych migdałach i układamy na półmisku. Trzeba to robić dość prędko, bo masa twardnieje. Po stwardnieniu masę trzeba podgrzać ponownie i czynności powtarzać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *